KAW/e is los!

Industrieel erfgoed in de bouwsteigers was vrijdag decor voor inspirerend gedachtegoed van jonge doeners! Met een combinatie van feest en inhoud is KAW/e geopend door Wethouder Mary Fiers!

Jan van Hout, directeur OVVIA
De toekomst voorspellen kan niemand. Daarentegen bouwen en ontwikkelen we gebouwen voor 50 jaar of langer. Er zijn genoeg signalen en wettelijke kaders, naast financiële voordelen, om er vanuit uit te gaan dat (ver-)duurzaming gegarandeerd maatschappelijk de voordeligste en meest rendabele keuze is voor de komende 20 jaar. Waarom wordt deze dan niet als standaard genomen in de gebouwde omgeving? Desondanks zijn er binnen het beslisproces partijen aan te wijzen welke niet willen verduurzamen. Is het mogelijk het standpunt van deze partijen te veranderen?

Jan Willem van de Groep, projectleider SEV
Zie energiebesparing en en de opwekking van duurzame energie als een alternatief voor de maandelijkse energierekening van uw klanten en u ziet alleen maar kansen. Electronen en gasmoluculen zien als euro’s was tot voor kort in ecologische kringen not-done. Duurzaamheid en business konden het het maar moeilijk met elkaar vinden. Daar komt nu verandering in. Kies de aanvliegroute zelf. De betaalbaarheid van de woningvoorraad, waardeontwikkeling of toch het beperken van de CO2 uitstoot. Alle aanvliegroutes bieden aanknopingspunten om grote stappen te zetten met onze gebouwde omgeving. Dat vraagt echter wel om een radicaal nieuwe manier van organiseren. Voor de bouwsector businessmodellen waarin Innovatie, net als in andere sectoren, een evidente factor is. Innovatie in de bouw is alleen kansrijk als sleutelspelers gezamenlijk een bijdrage leveren. Creatieve coalities zijn in staat faalkosten, stapelkosten en transactiekosten te elimineren. Die omslag vraagt echter ook veel van de professionele opdrachtgever…is die in staat om los te laten, om de juiste vraag te stellen en het antwoord door de markt te laten ontwikkelen…het zal moeten….de 20e-eeuwse aanpak werkt niet meer.

Lees meer over de opening van KAW/e
Weblog wethouder Mary Fiers 

 

Dit artikel is geplaatst in Blog en getagged met , . Bookmark de permalink.