Herbestemming kantoorpand volgens passiefhuis-principe Veilige Veste Leeuwarden

Het voormalige politiebureau in Leeuwarden wordt verbouwd tot opvanghuis voor jonge vrouwelijke slachtoffers van eergerelateerd geweld. KAW architecten en adviseurs heeft in opdracht van WoonFriesland hiervoor een ontwerp gemaakt.
Het project is de eerste herbestemming van een bestaand kantoor in Noord-Nederland volgens het passiefhuis principe. Op de begane grond komen kantoren en vergaderkamers voor de opvangorganisatie, op de twee verdiepingen zes woongroepen voor 50 meiden.

Repeterende gevelelementen
Het gebouw van 4000m2 heeft een bijzondere architectuur. Het ritme van het bestaande perfecte stramien van 3,60 m in zowel de breedte als hoogte wordt maximaal benut.De gevels worden ingepakt met geprefabriceerde houtskeletbouw elementen van 35 cm dik. Deze elementen bestaan uit een frame van houten I-liggers met dampopen beplating. De elementen worden gevuld met cellulose-isolatie, gerecyclede krantensnippers.
De kozijnen zijn kunststof passiefhuis kozijnen met drielaags glas met een U-waarde van 0,5.Tenslotte worden de gevels afgewerkt met eveneens geprefabriceerde witte composiet gevelelementen, die geknikt zijn over de diagonaal. Dit zorgt voor een fraaie afwisseling in het strakke ritme.

Energiebesparende maatregelen
Overige energiebesparende maatregelen zijn overstekken bij de kozijnen, buitenzonwering, een gedeeltelijk groen dak en uiteraard efficiƫnte installaties. Laag temperatuur verwarming, mechanische ventilatie met warmte terug winning, energie zuinige verlichting. Tenslotte nog pv-cellen en zonneboilers.
Het gebouw valt volgens de PHPP berekening ruim binnen de eis van een maximaal energieverbruik van 25 kW/m2. De eerste blowerdoor test naar de luchtdichtheid van de gevels is uitgevoerd met positief resultaat.

Het totale traject loopt erg vlot. In mei 2010 is KAW gestart met het voorlopig ontwerp. De bouw is ondertussen in volle gang en de oplevering staat gepland voor februari 2012. Dus van eerste idee tot gebruiksgereed pand in 1 jaar en 9 maanden!

Dit artikel is geplaatst in Blog, Projectlijst, Veilige Veste en getagged met , , , . Bookmark de permalink.