Conceptuele aanpak scholenbouw maakt nieuwbouw betaalbaar

HEVO lanceert samen met zeven bouwpartners het MIJNschool-concept voor de realisatie van kleine brede scholen. Het concept is een modeloplossing voor de bouw van nieuwe schoolgebouwen. Door de bundeling van kennis en expertise van onderwijs- en bouwprocessen krijgt een schoolbestuurder sneller en met minder inspanning een duurzamer schoolgebouw met lagere exploitatiekosten.

Willem Adriaanssen, partner bij HEVO: ‘Te krappe normbudgetten, matige bouwkwaliteit, faalkosten en lange doorlooptijd zijn elementen die nu de bouw van een flexibele, frisse en duurzame school frustreren. Voor de samenwerkingspartners was dit de reden om de koppen bij elkaar te steken en gezamenlijk in te spelen op het vraagstuk van schoolbestuurders.’

MIJNschool-concept

Het concept biedt een conceptuele oplossing voor scholenbouw, met de mogelijkheden om te variëren in de wensen. Het MIJNschool-concept is voor 80 procent reeds vooraf bedacht en 20 procent wordt ingevuld op basis van de wensen van de schoolbestuurder. Omdat elke school zowel aan de binnenkant als de buitenkant anders is, wordt samen met schoolbestuurders en gebruikers gekeken naar een aantal aspecten, dat belangrijk is voor een unieke uitstraling. Aspecten zoals: het schoolprogramma, het onderwijsconcept, de gebouwomvang, de gevelopzet en de (interieur)uitstraling. Door deze procesaanpak wordt de schoolbestuurder minimaal belast en het schoolgebouw uniek. Het hele bouwproces inclusief ontwerp, vergunningen en bouwtraject, beslaat circa 50 procent van de reguliere doorlooptijd, vanwege de vergaande prefabricage van de gebouwdelen. Het concept leidt gegarandeerd tot duurzame, kwalitatief hoogwaardigere en slimme schoolgebouwen, binnen de gestelde normkosten.

Samenwerking partners

Het MIJNschool-concept is een initiatief van HEVO, KAW/e (architect), Van de Laar (constructeur), Voorbij prefab beton (fundering, ruwbouw en trappen), Norwin (gevel en dakafwerking), Verwol (inbouwpakket), W&D (werktuigkundig installateur) en HVL (elektronisch installateur).

Bron: Stedebouw & Architectuur

Dit artikel is geplaatst in Blog en getagged met , , , . Bookmark de permalink.