House of Tomorrow Today

Een combinatie van een active house en slim bouwen, dat is waar het woningconcept House of Tomorrow Today (HoTT) voor staat.

Jos Lichtenberg, hoogleraar productontwikkeling aan de TU Eindhoven, ontwikkelt op dit moment het House of Tomorrrow Today, samen met KAW/e en bouwmeester Harry van Heeswijk: “Het is de bedoeling dat ik er zelf straks ook in ga wonen,” aldus Lichtenberg.Uitgangspunten
In een active house staat de gebruiker en het comfort centraal: licht, uitzicht en een gezond binnenklimaat. Dat zijn dan ook de vertrekpunten van dit woningconcept. Uitdagend, want deze aspecten staan op gespannen voet met energieverbruik. “Toch willen met deze uitgangspunten als vertrekpunt komen tot een energieneutrale of zelfs energieleverende woning.”

Procesinnovatie
Slim bouwen is een procesinnovatie. De installatietechniek wordt gescheiden van het bouwkundige techniek. Daardoor krijg je een volgordelijk proces van een beperkt aantal stappen. Partijen als architect, constructeur, klimaattechnici en bouwfysici zijn al in de voorbereidende fase betrokken. “Bij HoTT wordt slim bouwen in z’n pure vorm uitgeprobeerd.”

Het active house wordt in de werkplaats gemaakt, zodat er een efficiƫnt gebruik van materialen plaats kan vinden en maximaal hergebruik.

Stempelen
Het kost nu veel energie om bedrijven zover te krijgen dat ze hun kennis al vooraan in het proces inbrengen. “Als we het proces straks gaan herhalen, wordt het steeds makkelijker en kunnen we gaan stempelen.”

Bron: duurzaamgebouwd.nl

Dit artikel is geplaatst in Blog en getagged met , . Bookmark de permalink.