Passivhaus versus Active house

Passivhaus versus Active house? Een wedstrijd zal het nooit worden. Beide streven naar duurzame woningen en voor beide principes zijn er tevreden bewoners. Maar er zijn ook grote verschillen.

Passivhaus is een gebouwstandaard ontwikkeld in Duitsland. Een passieve woning kan de energievraag voor verwarming met 90% terugbrengen. Dit wordt bereikt door extreem goed te isoleren, door vrijwel luchtdicht te bouwen en door oriëntatie en ontwerp de passieve zonnewinst te maximaliseren.
De gemakkelijkste manier om woningen super geïsoleerd en luchtdicht te maken is om het aantal openingen in de schil, met name aan de noordkant, te verminderen. De energievraag wordt verder beperkt door het klimaat centraal te regelen met een geoptimaliseerde installatie (ontworpen voor de minimale energievraag). Individueel comfort en gebruikersinvloed is beperkt in een passieve woning. Het grote voordeel is echter dat de beoogde kwaliteit tijdens het ontwerpproces goed te voorspellen is en na realisatie ook wordt gemeten. Een deel van de markt zal zeker heel tevreden zijn over hun passieve woning.

Active house stelt de gebruiker centraal. Daarbij is energie één van de thema’s, maar net zo belangrijk zijn het binnenklimaat en milieu. Het energieverlies wordt beperkt met een hoogwaardig isolerende en luchtdichte schil (niet zo extreem als bij een Passivhaus), maar niet ten kosten van licht, lucht en ruimte. Daglicht dringt diep de woning in en frisse lucht van buiten komt direct naar binnen. Door hier sturing aan te geven via een slimme regeling is het energieverlies hiervan beperkt, natuurlijk kan de gebruiker de regeling altijd individueel overrulen. De extra benodigde energievraag wordt decentraal opgewekt.

Welke aanpak is beter? Dat is een persoonlijke afweging. Passivhaus richt zich enkel op het in extreme mate terugbrengen van de energievraag en hiervan zal de noodzaak de komende jaren afnemen aangezien het zelf opwekken van energie steeds betaalbaarder wordt (lees hiervoor ook de visie Morsen mag weer). Active house gebruikt de winst van energiebesparing en investeert het in de kwaliteit van het binnenklimaat. Daarmee heeft het de kaarten in handen om de toekomstige standaard te worden.

Meer info over Passivhaus: passiefbouwen.nl en passiv.de

Meer informatie over Active house: activehousenl.info, activehouse.info en de specificaties Active house

Dit artikel is geplaatst in Blog en getagged met , , . Bookmark de permalink.