Verhuizing Tuin in de Stad Groningen

Lang leve de ruileconomie!

Met een klein beetje hulp van KAW kunnen sommige initiatieven enorm geholpen zijn. Tuin in de Stad is een voorbeeld van zo’n charmant initiatief dat Groningen een enorme sociale boost geeft. Op een lege plek aan het spoor is de afgelopen jaren een inspirerende broedplaats ontstaan waar legio activiteiten plaatsvinden. Het is een stimulerende ontmoetingsplek waar planten, maar ook mensen en ideeën opbloeien.

Verkassen!

Nu de woningmarkt weer aantrekt moet Tuin in de Stad (TidS) haar tijdelijke locatie verlaten – dit wordt ontwikkeld als woongebied. Voor de initiatiefnemers en deelnemers een harde dobber, want ze hebben inmiddels een enorm sociaal kapitaal voor de stad opgebouwd. TidS moet letterlijk verkassen naar het oude Suikerfabriek stortveld aan de andere kant van het spoor. Met een paar uurtjes van een adviseur en wat schetsen van de architect helpt KAW hen met minimale middelen dit project weer op te bouwen op de nieuwe locatie. In ruil voor de hulp schonk TidS al haar tuingereedschap aan Wijkbedrijf Selwerd.

Stro- en leembouw

Geld is er nauwelijks, dus hoe realiseer je de verhuizing ondanks dat? In een gezamenlijke brainstorm ontstond het idee de kas her te gebruiken: het hele frame wordt opgetild en een kilometer verderop weer neergezet. Glas verhuizen is duur, dus dit gaat maar ten dele mee. Met stro en leem worden het restaurant en de keuken dichtgezet, de rest van het gebouw blijft vooreerst open. Hier komen een natuurspeeltuin, een moestuin en een minicamping. Een solide basis, waarmee de Tuin-in-de-Stadjers hun gebouw de komende jaren organisch verder kunnen uitbouwen.

projectteam: Theo Adema, Johannes Klimstra, Paul Breteler

partners: Kloppenburg Stro en Leem Bouw

 

 

Dit artikel is geplaatst in Blog en getagged met , , . Bookmark de permalink.