Active House Schiedam


Op de plaats van het voormalige Vlietland Ziekenhuis in Schiedam is in de nieuwe wijk Oranjeburgh, de tweede Active House van KAW gerealiseerd in de sfeer van de Schiedamse architect Piet Sanders (1912 – 2012).

Het huis bestaat uit een robuust, modern en kubisch volume met fijne detaillering en brengt net als HoTT de principes van ActiveHouse en SlimBouwen bij elkaar.

Het huis ademt de sfeer uit van een tijd waarin gedachtes over industrieel en gezond wonen verder waren dan nu. Het huis is zeer energiezuinig met aandacht voor een gezond binnenklimaat.

Ontwerpthema’s zijn:
• Een comfortabel huis.
Maximale daglichttoetreding
De positie en oriëntatie waren restrictief vastgelegd door het stedenbouwkundigplan. Daarmee is het huis niet op de zon te ontwerpen en moeten er voor een goede daglichttoetreding ook grote glasvlakken op ongunstige kanten worden gemonteerd.
Lage temperatuur vloerverwarming en –koeling in alle vertrekken
Waar het ruimtelijk mogelijk is, is op de meest zon-belaste zijde een overstek opgenomen als zonwering.
Een optimaal binnenklimaat
Er is voor gekozen om de woning zo eenvoudig mogelijk van verse lucht te voorzien. Dit gaat via een CO2 gestuurd ventilatiesysteem met toevoer via roosters en te openen ramen.
Energiezuinig
Het huis verspilt zo ver als het kan, geen energie. Dat zit hem met name in de schil, die met een hoogwaardige isolatie optimaal is uitgevoerd. Daarnaast wordt de woning uiteraard kierdicht uitgevoerd, en me een nieuw kozijnproduct toegepast. Dit kozijn heeft als uitgangspunt het extreem minimaliseren van het kozijn zelf tot een aanslagprofiel. Hierdoor is esthetisch de kwaliteit van staalkozijnen mogelijk en worden tegelijkertijd zeer hoge U-waardes gehaald, omdat ook nog nieuw gepatenteerde isolatoren zijn toegepast. De energievraag is met deze aanpak teruggebracht.
Energievoorziening en – prestatie
De woning is voorzien van een warmtepomp. Onderzocht is of deze warmtepomp via een gesloten systeem bodemwisselaar of met panelen te combineren is. Deze zullen dan tevens voor de opwekking van stroom worden ingezet, zowel gebouw gebonden als voor huishoudelijk gebruik.
Duurzaam materiaalgebruik
Er wordt zo verspillingsvrij mogelijk gebouwd met materialen die het milieu minimaal belasten. Hiervoor wordt zo droog mogelijk gebouwd, bestaat het casco uit een vol houten systeem, de gemetselde gevel uit een restpost stenen en wordt de bouw dusdanig voorbereid dat materiaalverlies en –gebruik wordt beperkt. De milieubelasting wordt doorgetrokken tot aan de binnenkant: de vloeren worden uitgevoerd als C2C producten. De wanden worden niet afgewerkt, maar gebeitst met 100% biobased producten.
Drinkwater
Het streven is om het regenwater te ontkoppelen, het riool te ontlasten en het regenwater te gebruiken voor toiletspoeling, wasmachine en het besproeien van de tuin. Met de tuininrichting zelf wordt gekoerst op een aanleg met hoge infiltratiecapaciteit en een gezond microklimaat.

De nieuwbouw komt in een open samenwerking tot stand met de volgende partners: Bouwbedrijf Verbiest, Kingspan Insulation, Ekoflin, Duco, Itho-Daalderop, Forbo, VBI, Mindow, Mosa, Gebroeders van der Geest, Gebroeders Bodegrave, Deppe Backstein-Keramik, KAW, Eijlers en Brak en Bloem installatieadvies.
Het resultaat van dit proces zal in als product beschikbaar worden voor iedereen die een Active House wil bouwen. Voor meer informatie, stuur een mail Reimar van Meding, bewoner en directeur van KAW.