Bosveld Ulft

Ulft Vaneg renovatie 54 en nieuwbouw 5 woningen Nijhuis Bouw

Corporatie Wonion kampt met een herkenbaar probleem: een grote voorraad Vaneg woningen van zeer slechte staat, die er uitzien of ze op het punt van instorten staan. Wonion besluit de renovatie goed aan te pakken en schrijft een selectie uit voor 3 consortia. Zij worden gevraagd een plan en een prijs te maken om de 54 rijwoningen te verduurzamen en aantrekkelijker te maken.

renovatie Vaneg woningen
Belangrijkste opgave: de woningen solide maken. Met een betonnen kader geven we het gebouw stevigheid en een voorname uitstraling. Het kader is als een fotolijst. Binnen dit kader hebben de bewoners vrijheid om hun gevel zelf in te delen. Ondanks de verschillende invullingen vormt het kader een sterke basis en daarmee creëert het eenheid in de buurt.

De koppen van de rijen worden verlevendigd door nieuwbouw toe te voegen, waardoor de blinde kop verdwijnt. Het resultaat: een gevarieerd beeld met een duidelijke eenheid.

bewonersparticipatie
De grote keuzevrijheid in ons ontwerp was voor de bewoners reden voor ons consortium te kiezen. De gevel is verdeeld in 4 of 6 vakken van 1 meter breed die de bewoner zelf in kan delen. Per vak heeft men verschillende gratis opties. Tegen betaling zijn er zelfs nog meer mogelijkheden, zoals een balkon. Natuurlijk zijn er een paar spelregels, zodat het ontwerp voldoet aan de bouwnorm. Hierdoor kan elke bewoner zijn eigen woning ontwerpen!

plug to play systeem
De gerenoveerde woningen zijn helemaal voorbereid om in de toekomst nog duurzamer te worden. Met een Plug to Play systeem kunnen later zonnepanelen en CO2 gestuurde ventilatie aangebracht worden zonder verdere ingrepen. Zo kan de corporatie de woningen later makkelijk opwaarderen tot energielabel A.

ketenintegratie met bouwconsortium
Aan de selectie deden 3 consortia van onderaannemers mee, die samen een ontwerp en een offerte maakten. Alles telt mee; prijs, woonkwaliteit, energieprestatie, architectuur. Ketenintegratie leidt hierdoor tot een optimum tussen prijs en kwaliteit.

Nijhuis en KAW: een sterk team
KAW en Nijhuis Bouw hebben inmiddels ruime expertise als ketenpartners opgebouwd, zoals de Buurtvernieuwing Stationade. Het team levert hoge kwaliteit door beschikbare middelen optimaal in te zetten. Door nauwkeurige afstemming van budget op uitvoeringsaspecten ontstaat ruimte voor een beter resultaat. Een snel proces houdt de proceskosten laag. Sinds de selectie in september 2011 is het proces vliegensvlug verlopen. Op 1 november 2011 hebben we 2 modelwoningen voor de bewoners en de corporatie opgeleverd.

Projectteam: Mark Koopman, Mathieu Kastelijn, Manora van Wijck

Bekijk gerelateerde berichten