De Garaasje Leeuwarden

Leeuwarden Opvanghuis 36 HAT-eenheden, kantoren en behandelruimtes, Fier Fryslan Leeuwarden

Fier Fryslân wil een nieuw Centrum Kinder- en Mensenhandel opzetten. Dit centrum biedt geïntegreerde hulp aan kinderen, jongeren en volwassenen die slachtoffer zijn van mensenhandel. Het Centrum wordt ondergebracht in een nieuw gebouw: De Garaasje.

De Garaasje komt naast de Veilige Veste, het politiebureau dat KAW in 2012 transformeerde tot opvanghuis voor Fier Fryslân. Helaas kloppen er dusdanig veel meiden om hulp aan bij Fier Fryslân, dat ze een nieuwe locatie bij moeten bouwen.

De Garaasje ontleent haar naam aan haar locatie: hier stond tot voor kort een grote garage waar in beslag genomen voertuigen opgeslagen werden. Om binnen het bestemmingplan te blijven, moet “De Garaasje” dan ook precies binnen de contouren van de oude garage blijven.

Architecte Beatrice Montesano vond inspiratie voor het ontwerp in het verhaal van Madame Butterfly, de opera van Giacomo Pucini. Slachtoffers van over de hele wereld vinden veiligheid en bescherming in de Garaasje. Zij komen beschadigd binnen, maar zullen herstellen en hopelijk weer een nieuwe start vinden. Net als een vlinder, zitten de meiden veilig in hun cocon tot ze ontpoppen tot mooie vlinders, klaar om de wijde wereld te verkennen.

Fier Fryslân stelt alles in het werk om ervoor te zorgen dat de slachtoffers écht aan hun toekomst kunnen werken. Het merendeel zijn vrouwen met hun jonge kinderen, maar incidenteel ook voor mannen. Voor hen zijn er ruimten voor dramatherapie, leslokalen voor e-learning en is er een kinderopvang voor de jonge moeders.
In totaal biedt De Garaasje onderdak aan 32 mensen, verdeeld over 4 woongroepen op de verdiepingen. Op de begane grond komen kantoren, behandelruimtes en een kinderopvang.

De ambitie is om van de Garaasje een energieneutraal gebouw te maken. Deze extra investering verdient zich snel terug door een fors lager energieverbruik. Of dit ook daadwerkelijk lukt, hangt af van de exacte omvang van de extra investering, de terugverdientijd en het beschikbare budget. Dit weten we medio 2013. Om geen tijd te verliezen worden 2 sporen gevolgd, totdat duidelijk is of de ambitie echt uitgevoerd kan worden. Daarom investeren we nu een beetje extra: we werken het ontwerp uit op Passiefhuis niveau, én we tekenen het energieneutraal uit.

De Garaasje komt er niet zonder steun. Wilt u deze jonge vrouwen helpen hun leven weer op te bouwen? Koop dan een steen op de site van De Garaasje.

Projectteam: Beatrice Montesano, Kasper Niezen, Johannes Klimstra