De Vaart en Vierbeek


Oosterbeek Cluster 4 school De Vaart en Vierbeek college, Onderwijsspecialisten

Op de zorgcampus van de stichting Pluryn ligt deze school voor kinderen met gedragsproblemen. Deze campus ligt in het prachtige glooiende boslandschap van Oosterbeek. De kinderen, die veelal autistisch zijn of ADHD hebben, krijgen hier onderwijs in een rustige beschermende omgeving. In één gebouw komen kinderen voor speciaal en voor voortgezet speciaal onderwijs.

Twee sferen in één gebouw

In het interieur van het gebouw zie je de 2 doelgroepen terug. De jonge kinderen bevinden zich in een gezellig gedeelte met veel kleur en beschermende hoekjes. Het deel voor het voortgezet onderwijs krijgt ook echt het karakter dat daarbij hoort. Stoer, volwassen en een grote centrale ruimte! Het gebouw dat in de vorm van een boog op het terrein ligt heeft 2 zones. In de binnenring liggen alle praktijklokalen en deze bepalen ook het uiterlijk van de school. In de buitenring liggen, gericht op de rust van het bos, de klaslokalen.

Een gebouw dat één wordt met zijn omgeving

Het idee achter het ontwerp is dat het gebouw op gaat in haar omgeving. De voorgevel is heel laag en vanaf daar loopt een groen dak omhoog richting de bosrand. Dit dak wordt voorzien van gras. De materialen in de gevel bestaan uit hout en glas. Het schoolplein maakt onderdeel uit van het ontwerp, dat ook met natuurlijke materialen wordt ingericht tot een uitdagend speelterrein. Het is de ambitie het gebouw zo duurzaam mogelijk te maken. Daarbij wordt gedacht aan een volledig met PV panelen bekleed achterdak.

Een dynamisch ontwerpproces

De gebruikers van de school zijn erg betrokken bij de plannen. Het ontwerp wordt samen met hen gemaakt. Dat is ook nodig; de doelgroep is zo specifiek dat hun kennis onontbeerlijk is om een goed plan te maken. In een aantal workshops worden thema’s als het interieur, de pleininrichting en de gebouwlogistiek besproken. Zo wordt in een stevig tempo naar een goed plan toegewerkt.