Het Wijkbedrijf

Met het Wijkbedrijf geeft KAW antwoord op de uitdaging van Energiesprong om energievretende woningen en masse Slim & Snel te verduurzamen. De Leeuwarder wijk Bilgaard heeft de primeur: de komende 2 jaar gaan bewoners en professionals de wijk samen verbeteren. Het doel is 80% energiezuinigere huizen, een kindvriendelijke openbare ruimte, meer werk en gezondere bewoners.

Wat is een Wijkbedrijf?

Het Wijkbedrijf is van de bewoners en wordt opgezet met professionele hulp van het consortium van bedrijven. Het Wijkbedrijf richt zich op het opknappen van woningen, het verbeteren van de omgeving en de sociale binding in de wijk. Met als doel energie besparen, comfort verhogen, kosten reduceren en banen realiseren. Na twee jaar opereert het Wijkbedrijf zelfstandig door de bewoners. De leden van het consortium blijven voor 20 jaar als coach verbonden aan de wijk.

Innovatieve financiering maakt meer mogelijk in Bilgaard

Het Wijkbedrijf biedt een manier om de leefbaarheid en de staat van de woningen in de wijk Bilgaard te verregaand te verbeteren, ondanks het zeer lage budget dat beschikbaar gesteld is. Het Wijkbedrijf drijft op een onorthodoxe financieringswijze. Het doel is dat de wijk steeds zelfvoorzienender wordt in energie, werk en groente. Door zelf energie op te wekken bespaart men op energiekosten, dat vervolgens geïnvesteerd wordt in verdere verduurzaming. Met deze kleine lokale geldstromen wordt het initiële budget van de corporatie aangevuld en kan er opeens veel meer bereikt worden.

Slim & Snel verduurzamen

Het Wijkbedrijf is het winnende concept in de Leeuwarder pilot van Slim & Snel; één van de initiatieven binnen Energiesprong. Het richt zich op renovatie van 2000 corporatiewoningen uit de jaren ’60 en ’70 in bewoonde staat met als doel deze een kwaliteits- en energiesprong te laten maken. Dat betekent: oude werkwijzen overboord, en nieuwe consortia vormen en samen tot slimmere manieren komen om grote aantallen slechte woningen snel te verbeteren.

Consortium Wijkbedrijf Bilgaard

Het Wijkbedrijf Bilgaard is een initiatief van een consortium van de volgende ondernemingen: