HoTT Active House NL


Sterksel Energieleverende woning Jos en Karin Lichtenberg 357 m2 BVO

House of Tomorrow Today (HoTT) is de naam van de nieuwe woning van Jos en Karin Lichtenberg en een demonstratie- en onderzoeksproject in het kader van Slimbouwen en het zogenoemde ActiefHuis-beginsel.

“Toen wij besloten onze woning te bouwen was ik natuurlijk aan mijn stand verplicht Slimbouwen als uitgangspunt te kiezen. Een eigen visie die reageert op het vastgelopen voorbereidings-, bouw- en gebruiksproces in de bouw. Door een situatie te creëren, waarbij de leidingen in een stap ingebracht kunnen worden en die leidingen bovendien ook achteraf bereikbaar te houden, wordt een industriële efficiëntie alsmede een hoge mate van gebruiksflexibiliteit bereikt. Daarnaast was ik zeer enthousiast geraakt over een Deens energieconcept waarbij primair de beleving en wensen van de eindgebruiker centraal werden gesteld. Ik doel op Active House. Beide principes zijn nu geïntegreerd. Het is een enorme comfortabele gedachte dat wij geen energierekening meer zullen ontvangen, sterker nog we houden over zodat er ook nog een elektrische auto op kan rijden. Tegelijkertijd bereiken we een hoogwaardig comfort met o.a. veel frisse lucht en veel licht. Wij kijken er enorm naar uit om dit te gaan beleven.” Jos en Karin Lichtenberg

Aan de basis van het ontwerp van HoTT ligt de vraaganalyse van het wonen. Vanuit een fascinatie van de opdrachtgever voor Romeinse bouwkunst is een analogie gezocht met de Romeinse manier van wonen. De organisatie van de woning is een projectie van het moderne woonprogramma op het ruimtelijk netwerk van de Romeinse villa. De zelfstandigheid van de functies wordt doorbroken met een aorta die als een doorsnede door het plan getrokken is.

De woning is gelegen op een hoeklocatie en heeft daarmee twee straatgevels. De massa is georiënteerd naar de hoek van het bouwvlak. Het hoofdvolume is intern georganiseerd rondom het atrium. De aorta maakt één lange zichtlijn door de woning en koppelt het atrium, de peristeel en de rurale tuin. Het lange volume schermt de peristeel af van de zon en oogst tegelijkertijd energie uit de zon. Daglicht komt via het dak of kleine kijkgaten in de gevel de ruimten in.

Het ActiefHuis-principe is gebaseerd op een gelijke aandacht voor binnenklimaat, energie en woonomgeving. Vanuit het comfort is veel daglicht en frisse binnenlucht gewenst met een slimme plaatsing van gevel- en dakopeningen en een slimme regeling is het energieverlies hiervan beperkt. De benodigde energie wordt duurzaam opgewekt door een luchtwarmtepomp en zonneboiler gevoed door het zonnedak. De woning zal over een jaar genomen meer energie opwekken dat het verbruikt waardoor ook een elektrische auto 25.000 km per jaar kan rijden.

Volg de bouw op de projectsite hottsterksel.nl.

Projectteam: Jackel Henstra, Joost van ‘t Klooster, Michiel van der Wielen, Niels Ponjee