Petterhústerstate Stiens


Stiens Zorgwoningen woonzorgcomplex met 24 wooneenheden WoonFriesland projectarchitect Beatrice Montesano

Af en toe kom je op een plek, die zo mooi is, dat je er eigenlijk niets wilt bouwen. Toch ontkom je daar soms niet aan. Midden in Stiens was zo’n plek, een monumentale boerderij in Amsterdamse school-stijl, omringd door grasland. De bijbehorende weide werd aangewezen als nieuwbouwlocatie voor een kleinschalige woonvorm.

Om de locatie zo min mogelijk aan te tasten, versterkt het gebouw het landschappelijke karakter. Het complex is voorzien van een groen dak dat omlijst wordt door een opvallende rand. Bijzonder hierbij is, dat het grasdak aan één zijde wordt doorgetrokken over de gevel. Hierdoor lijkt het landschap over te vloeien in het gebouw. De ruimtelijke opzet van de woningen onderstreept het open landschap. De rustige kleurstelling sluit aan bij de naastgelegen 20er jaren boerderij.
Het woonzorgcompex bestaat uit vier gebouwen met elk zes wooneenheden voor mensen met alzheimer of verstandelijke beperkingen. Aan het plein bevindt zich een zorgsteunpunt waar de gehele omgeving gebruik van kan maken.

Naast het ontwerp, adviseert KAW in dit project ook over procedures en regelgeving, domotica en bewonerscommunicatie.

Petterhusterstate is een voorbeeldproject van het Kennisplein zorg en bouw.
Meer foto’s.