Porthos Eindhoven

Eindhoven Duurzaam woon- en werkpand Park Forum Porthos Vastgoed 579 m2 BVO

Wonen en werken worden ondergebracht in één volume. Het volume volgt in afmeting de randvoorwaarden van de locatie. De functies zijn intern gericht en daarmee minder afhankelijk van de ontwikkelingen in de omgeving. De schaalsprong van bedrijventerrein naar het intieme van het wonen wordt stapsgewijs gemaakt, met het atrium als centraal element.

Het ontwerp bestaat uit een eenvoudige hal met een tussenvloer. Op de begane grond bevindt zich de werkplaats en de faciliteiten van het werken. Het wonen en werken hebben daar een gescheiden entree aan de patio en bevinden zich verder op de verdieping. Een centraal meubel dat de wanden van de patio vormt speelt een spel tussen wonen en werken. De verdieping wordt met licht vanuit het sheddak als loft ervaren.

Samen met de opdrachtgever is intensief gezocht naar mogelijkheden om het pand zo duurzaam mogelijk te maken binnen het beschikbare budget. Oriëntatie en indelingsvrijheid zijn voorbeelden van ontwerpuitgangpunten die geen extra investering kosten. Er is gekozen voor een lichte bouwmethode waardoor het gevaar bestaat dat het pand in de zomer te warm wordt. Daarom is gekozen om het aantal openingen zo beperkt mogelijk te houden en er is een groendak toegepast om opwarming van het dak tegen te gaan.

De energetische doorsnede

 

Projectteam: Jackel Henstra, Joost van ‘t Klooster, Niels Ponjee, Frank van Gemert 

Voor meer foto’s klik hier.