E-flat’s Zaandam

De doorgaande fietsroute ‘De Poelenburg’ in Zaandam wordt getransformeerd tot een groene parkzone. Ook de E-flats, die aan de fietsroute liggen worden groen en krijgen een nieuw gezicht. KAW maakte in opdracht van ZVH / Mens Zeist het ontwerp voor de renovatie.

De E-flats zijn drie parallel gepositioneerde flats, aan één zijde verbonden door twee stroken garageboxen en vormen op deze manier de letter E. Verderop de fietsroute kom je nog drie soortgelijke complexen in deze typische jaren ‘60 stempelverkaveling tegen.

Het eisen en wensenpakket is in nauwe samenwerking met de Bewonerscommissie van de E-flats tot stand gekomen. De doelen: verduurzamen met een labelsprong van label F naar label A, door middel van gevelisolatie aan de buitenzijde met steenstrips, HR++glas, geïsoleerde kozijnen, dak, begane grond en bergingsvloer. Verder bestaat de renovatie uit het verbeteren van de badkamers, keukens en toiletten, opknappen van de gemeenschappelijke ruimtes en herstel van de gevel.

Voor de renovatie hoeven de bewoners hun woningen niet te verlaten waarmee zo min mogelijk overlast ontstaat. Tijdens het ontwerp en uitvoeringsproces blijft de Bewonerscommissie dan ook intensief betrokken.

Het team van aannemer Mens-Zeist, communicatiespecialisten Ladies@Work en KAW architecten werkt intensief samen om het ontwerp te maken, de bouw én de bewoners voor te bereiden. Na de bouwvak van 2015 gaat de uitvoering van start.