Veilige Veste Leeuwarden

Leeuwarden Opvanghuis opvangorganisatie Fier Fryslân WoonFriesland 4350 m2 BVO projectarchitect Beatrice Montesano

Het voormalige politiebureau wordt herbestemd tot opvanghuis voor ernstig bedreigde meisjes. Deze meiden van 15 – 23 jaar zijn o.a. slachtoffer van mishandeling, loverboys, jeugdprostitutie en mensenhandel. Voorheen werden ze anoniem weggestopt, maar door alle moderne media worden de vrouwen vaak letterlijk opgejaagd. Opvangorganisatie Fier Fryslân heeft daarom het concept de ‘Veilige Veste’ bedacht. Een plek waar de vrouwen zichtbaar, maar veilig kunnen worden opgevangen. Samen met WoonFriesland gaan ze de uitdaging aan. Het op een verhoogd maaiveld gelegen politiebureau leent zich hier prima voor.

De Veilige Veste wordt in gebruik genomen door Fier Fryslân. Door de enorme groei die deze stichting de laatste jaren heeft doorgemaakt willen ze de vijf huidige locaties vervangen door één locatie. Het gebouw wordt verdeeld in twee functies. Er komen 1600 m2 kantoren, vergader- en behandelkamers op de begane grond. Op de beide verdiepingen komen 48 plaatsen voor de vrouwen, verdeeld over 8 woongroepen.

Het politiebureau is een perfect carré met horizontale en verticale stramienen van 360 cm. Het uitgangspunt van het ontwerp is de repetitie van dit vierkante raster. De gevel wordt bekleed met diagonaal geknikte, vierkante elementen. Om deze bijzondere vorm te produceren wordt er gebruik gemaakt van composiet materiaal. Dit wordt in een mal gegoten, en is daarom oneindig qua toepassingen. Om te ontdekken hoe de geknikte elementen werken, heeft KAW het ontwerpmodel in 3D geprint.

Het gebouw staat op een verhoogde plint, waardoor het vesting idee versterkt wordt. Om het deels openbare gebouw toch uitnodigend te maken, krijgt de verhoogde plint een transparante gevel. De dichte elementen in het gebouw worden bekleed met houten panelen, waarmee we een warme uitstraling creëren.

Passiefhuis-concept renovatie

Het gebouw gebruikt zéér weinig energie door optimale isolatie en kierdichting en zo min mogelijk installaties. Veilige Veste is de eerste grootschalige renovatie in Noord Nederland dat volgens het passiefhuis principe wordt uitgevoerd. Bij aanvang van het project bleek al dat de gehele draagconstructie één grote koudebrug was, doordat de draagconstructie buiten de gevel staat. Daarom wordt het gehele gebouw ingepakt. De gevel wordt, door de combinatie van de gevelelementen en de isolatie, op de breedste punten wel 950 mm dikker. Een echte veste dus.

Klik hier voor het projectboek.

Projectteam: Beatrice Montesano, Kasper Niezen, Annette Barelds, Johannes Klimstra, Dennis Hofman, Reinier Buisman